BEDOBA SAPERAVI - suché červené víno
Bedoba Saperavi je červené víno z východogruzínské vinařské oblasti Kachetie (nedaleko hranic s Ázerbájdžánem), konkrétně z tradičních mikroregionů Kindzmarauli a Kvareli ležících v údolí řeky Duruji. Vinice s průměrným stářím kolem 30 let se nacházejí na jižních svazích Kavkazu v nadmořské výšce přes 400 m na půdách bohatých na černou břidlici – tyto podmínky napomáhají vzniku vína se svěží kyselinkou a měkkými tříslovinami.
Detailní popis produktu
Saperavi je gruzínská modrá odrůda révy, jejíž název v překladu znamená „barva“. Vína odrůdy Saperavi bývají harmonické s plnou chutí a příjemnou tříslovinovou svíravostí.
Víno Bedoba Saperavi vzniká spojením tradičních i moderních postupů. Část moštu fermentuje v tradičních hliněných amforách kvevri a část v nerezových tancích. Následně víno zraje ve velkých dřevěných kádích (o objemu cca 5000 l) a v použitých 225l sudech z amerického dubu; poté ještě odpočívá 12 měsíců v láhvi před uvedením na trh.
Slovo „Bedoba“ v překladu z gruzínštiny znamená „Den štěstí“. V Gruzii se tak nazývá tradiční novoroční svátek – věří se, že jak člověk tento den štěstí prožije, takové štěstí a osud jej budou provázet po celý nadcházející rok. Tuto symboliku promítli vinaři Nugzar Ksovreli a Thierry Fontannaz i do svého projektu Bedoba, když se inspirovali historií rodiny Konchošvili (jejíž sklepy z roku 1737 patří k nejstarším v Kachetii) a jejím spojením s církví. Etiketu vína zdobí motiv svaté Niny na kříži – odkaz na dlouhodobou tradici rodiny.
Bedoba Saperavi je víno temně fialové barvy s výrazným aromatickým buketem připomínajícím černé lesní ovoce, bylinky, květiny a černý pepř. Na patře působí plně a hladce, má krémově šťavnatou texturu, měkké zralé třísloviny a nesoucí tóny zralého černého ovoce v dlouhém závěru.
Doplňkové parametry
| Kategorie: | Suché |
|---|---|
| Hmotnost: | 1 kg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.




