AKHASHENI - polosladké červené

Vinařská oblast: Specifická zóna pro vinohradnictví Akasheni

Odrůdové složení: Místní víno

Zdroj hroznů: 100% specifická zóna vinařství Akasheni, pravý břeh řeky Alazni

Výtěžek: 8 tun na hektar

Druh vína: polosladká červená

Analýza vína (orientační): Alkohol: 11,5 %; zbytkový cukr 35-45 g/l; titrační kyselost: 5,5-6,5 g/l.

Vinifikace: Hrozny se sklízejí ručně, na vrcholu zralosti. Po pečlivém vyprázdnění a vylisování klaretu začíná fermentace v nerezových tancích při kontrolované teplotě (23-28°C). Fermentace se provádí pomocí kultivovaných kvasinek za použití metod odvšivování a přesazování. Po 5-7 dnech macerace, kdy je dosaženo požadované hladiny zbytkového cukru, je fermentace zastavena ochlazením a následnou filtrací, čímž se zachovají hroznové aroma vína, přirozená sladkost a svěžest. Poté se víno před lahvováním udržuje v izotermických zásobnících chladné při teplotě 0°C.

Poznámky k degustaci: Barva tmavě červená. Luxusní buket s vůní lesních plodů a třešní a lehce výraznými tóny lékořice. V plné textuře chuti dominují tóny červených bobulí a černých švestek, jejichž vjem přetrvává ještě dlouho po chuti.

Párování potravin: Perfektní se hodí k dezertům, dortům, ale i sýrům. Podávejte při teplotě 12-16 °C.

280,00 Kč