SATRAPEZO SAPERAVI - suché vintage červené

Vinařská oblast: KAKHETI

Odrůdové složení: Saperavi 100 %

Zdroj hroznů: SAPERAVI S01 blok vinic Kondoli

Hroznový letorost: 4-5 tun/hektar

Druh vína: Suchá vintage červená

Vinifikace: Vybraný blok, SAPERAVI S01, z vinic Kondoli byl sklizen na zeleno v prvních dnech (srpen) s cílem uměle snížit výnos hroznů na 4-5 tun na hektar a tím zvýšit celkovou kvalitu a koncentraci zbytků ovoce. Na konci září byly hrozny ručně sklizeny v malých krabičkách, ručně tříděny v našem vinařství, šetrně odstopkované a lehce rozdrcené do historických gruzínských hliněných nádob na víno "QVEVRI", zakopaných v hliněné podlaze vinařství. Fermentaci prováděly přírodní kvasinky, nacházející se na slupkách hroznů. Během celého procesu fermentace, která byla udržována přirozeně při teplotě maximálně 26°C, byla kontrola čepice prováděna pouze ručním děrováním, čímž byl minimalizován celkový mechanický dopad na hroznové slupky, což zajišťuje jemné vytažení barvy a tříslovin z hroznů. Po dlouhé, až 5měsíční maceraci bylo víno dekantováno a jemně přeneseno do tradičních nových dubových barikových sudů k dalšímu zrání. Víno bylo lahvováno nefiltrované, doplněné 6měsíčním zráním na lahvi v našem sklepě před uvedením na trh.

Poznámky k degustaci: Tmavě rubínová barva. Silná vůně ostružin, sušených švestek a vanilkového dubu s tóny tabáku. Plná počáteční chuť vykazuje sladké černé ovoce a sušené bobule. Střední patro je měkké a kulaté s dobře integrovaným komplexem hroznových a dubových tříslovin. Závěr je dlouhý a kořenitý podpořený opět vyzrálými třísloviny.

Párování potravin: Skvěle se hodí k hovězím steakům, také vyzrálým sýrům. Podávejte při teplotě 18 °C.

Víno doporučujeme opatrně přelít z lahve do karafy 1 hodinu před podáváním.

688,00 Kč